Teliu :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Teliu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Teliu
Comună:Teliu
Județ:Brașov
Adresa:strada Tudor Vladimirescu nr. 412
Cod poștal:507225
Telefon :0268... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.primaria-teliu.ro, www.judBrasov.ro, www.prefecturaBrasov.ro
Preot:Ciolan Traian
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:In lipsa unei pisanii se presupune ca Biserica Ortodoxa a fost construita pe locul unei vechi biserici din lemn, in jurul anului 1790, an consemnat pe peretele absidei principale.
Biserica a fost construita din zidarie de caramida, are forma treflata, fara cupola, cu bolta in arc deschis si cu un turn clopotnita deasupra tindei.
Iconostasul initial din lemn a fost inlocuit pe parcursul timpului cu o tampla de zidarie.
Biserica este pardosita in naos si pronaos cu dusumea din lemn batuta pe rigle de rasinoase, iar perimetral, pe cca 50-60 cm pe langa ziduri cu ciment iar in altar si tinda exista tot o pardoseala din ciment.
Biserica a fost tencuita cu mortar de var fara adios de ciment.
Cu exceptia turnului care este acoperit cu invelitoare din tabla, intreaga biserica este acoperita cu tigla solzi, care pe alocuri a fost inlocuita cu tigla profilata.
In exterior zidurile bisericii, in jumatatea superioara au fost impodobite cu medalioane pictate in tehnica fresca- din care unele se mai mentin inca in stare destul de buna ( pe partea de dinspre sud) .
Biserica nu prezinta elemente arhitecturale deosebite.
In decursul vremii, constructia a fost supusa unor reparatii care nu au afectat aspectul initial.

Biserica a fost renovata integral prin stradaniile preotului Ciolan Traian, paroh din anul 1980. Inclusiv pictura a fost restaurata.
Alte informații:Biserica ortodoxa romana „SF. DUMITRU”, , din comuna Teliu, jud. Brasov, se afla la cca 200 m pe partea stanga a soselei nationale, in sensul de mers- Brasov- Intorsura Buzaului, Str. Vladimirescu Tudor NR. 412.
COD LMI/2004 BV-II-m-A-11830
Cod Monument:BV-II-m-A-11830
Știri despre biserică:

»  Tradiții vechi în spirit nou la Teliu, Protopopiatul Săcele (2013-07-10)

 Închide 

Tradiții vechi în spirit nou la Teliu, Protopopiatul Săcele

[2013-07-10]
Parohia Teliu-Vale, Protopopiatul Săcele, Asociația Social-Cultural㠄Suflet Transilvan“ și Primăria Comunei Teliu, județul Brașov, au organizat între 4 și 7 iulie cea de-a II-a ediție Taberei de Sculptur㠄Tradiții vechi în spirit nou“. Tabăra a precedat renumitul Festival Internațional de Artă Creștin㠄Sinapsa“, ce va avea loc la Teliu, în perioada 11-14 iulie.
Printre manifestările cultural-spirituale organizate anual în Parohia Teliu-Vale și care se adresează în special tinerilor din mediul rural, se numără și această tabără de sculptură religioasă. La ediția din acest an s-au înscris 45 de copii din mai multe parohii ale județelor Brașov și Covasna. Proiectul parohiei brașovene are ca scop valorificarea obiceiurilor populare românești dintr-o zonă multiculturală, aflate în strânsă legătură cu tradițiile ortodoxe. Atelierul de sculptură din cadrul taberei a fost organizat sub îndrumarea profesorului brașovean Sorin Suciu.
„Am realizat cu tinerii participanți mai multe cruci din lemn de tei, de paltin și de cireș, monograme și alte obiecte, dar scopul principal pe care ni l-am propus a fost acela de a sădi în sufletele copiilor dragostea față de valorile noastre strămoșești. Copiilor li s-a asigurat transportul, cazarea, masa și toate cheltuielile. Dimineața am oficiat Sfânta Liturghie, iar seara, după ateliere, am organizat diverse manifestări cultural-artistice, sportive și, bineînțeles, un foc de tabără“, ne-a spus parohul de la Teliu-Vale și președintele Asociației Suflet Transilvan, părintele Costin Butnar.
Duminică, 7 iulie, copiii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, în ultima zi a taberei a fost organizată o expoziție cu obiectele realizate de participanți, iar ziua s-a încheiat cu o excursie la mănăstirile din zonă.
Festivalul de Artă Creștină
Un alt eveniment de cultură și spiritualitate ortodoxe, organizat în Parohia Teliu-Vale, în următoarele zile, este Festivalul Internațional de Artă Creștin㠄Sinapsa“ care debutează mâine și are ca parteneri Asociația Social-Cultural㠄Suflet Transilvan“, primăria comunei Teliu, Protopopiatul Săcele și Asociația „Sinapsa XXI“.
Aflat la cea de-a IV-a ediție, festivalul are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și „vizează activarea legăturilor istorice dintre românii din țară și comunitățile românești istorice din Basarabia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Ungaria și Ucraina, prin cunoașterea valorilor comune de istorie, limbă, credință, tradiții, folclor“, conform unui comunicat de presă transmis de organizatori.
Între participanți amintim pe protopopul Boian Alexandrovici, din Timocul sârbesc, pr. Viorel Cojocaru, din Basarabia, Paul Aretzu, Ianula Gheorghe, Aurica Piha, Marius Marian Șolea, Catia Maxim, Florin Caragiu, Diana Caragiu și Anca Mizumschi. Din program menționăm prezentarea istoriei Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, Valea Timocului, Banatul Sârbesc și Macedonia, lansarea cărții „Moșul din Carpați (Neofit Pustnicul)“, scrisă de ieromonahului Ghelasie Gheorghe, vizitarea unor obiective culturale și turistice, proiecții de film, slujbe religioase, conferințe, seminarii și pelerinaje.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3112, Ultimul acces: 2020-01-26 23:46:52

»  Festivalul de artă creștină Sinapsa de la Teliu (2012-08-14)

 Închide 

Festivalul de artă creștină Sinapsa de la Teliu

[2012-08-14]
În zilele premergătoare marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, în Parohia Teliu Vale, județul Brașov, din Arhiepiscopia Sibiului, s-au desfășurat ediția a doua a Festivalului de artă creștină 'Sinapsa' și o școală de vară dedicată isihasmului carpatin, amplă manifestare culturală la care au fost invitați și au participat și reprezentanți ai cotidianului 'Ziarul Lumina'.
După cum informează Ziarul Lumina, timp de trei zile, pe scena căminului cultural din Parohia Teliu Vale, județul Brașov, Arhiepiscopia Sibiului, credincioși ai locului, tineri, oameni de cultură din mai multe zone ale țării au trăit 'bucuria întrepătrunderii artelor cu conștiința apartenenței la Biserică și a necesității de a răspândi în lume modul viețuirii creștine', cum plastic se exprima Florin Caragiu, unul dintre organizatori.
Ampla manifestare, organizată de Parohia Teliu Vale, Asociația social-culturală 'Suflet Transilvan', Asociația 'Sinapsa XXI' și Primăria comunei Teliu, a cuprins recitări de poezie, proză scurtă în lectura autorilor și în interpretări actoricești, prelegeri, vizionări de filme cu problematică creștină, lansări de carte, muzică, dansuri populare, expoziții de sculptură, participări la sfintele slujbe și vizitarea Muzeului etnografic 'Vatra Hărmanului' din localitatea cu același nume.
Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de binecuvântare oficiată de protopopul de Săcele, pr. Sorin Șerban, arhimandritul Hristofor Bucur, starețul Mănăstirii Poiana Brașov, și părintele paroh Costin Butnar. Au rostit cuvinte de bun sosit Vasile Șerban, primarul comunei Teliu, și Florin Caragiu, președintele Asociației 'Sinapsa'.
Au urmat momente înălțătoare de poezie creștină în recitarea autorilor Diana Caragiu, Cristina Cîrniceanu, Daniela Șontică (redactor-șef al cotidianului 'Ziarul Lumina'), Dan Cârlea, Daniel Drăgan, Florin Oancea, Eugen Serea și în lectura actorilor Victoria Dicu și Florin Nan. A citit din proza proprie fratele Ion, de la Mănăstirea Negru Vodă, din Câmpulung Argeș, și Dumitru Manolache, redactor la 'Ziarul Lumina', al cărui volum 'Locuit de Athos', recent lansat, a fost prezentat și la această manifestare.
A vorbit apoi despre rolul, rostul și locul creației literare creștine în cultura contemporană criticul literar Felix Nicolau, iar invitatul special, interpreta Maria Casandra Hauși, câștigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului 'Maria Tănase', a înnobilat cu pricesnele și cu cântecul său maramureșean spiritul acestei manifestări. În același duh s-au integrat și prestațiile ansamblurilor folclorice 'Cetățuia' din Teliu și 'Vatra Hărmanului', precum și crucile și portalurile de uși de biserici vechi din Transilvania, prezentate într-o expoziție de sculptură în lemn de către copiii din Parohia Carpați-Brașov, coordonați de profesorii Nicoleta și Sorin Suciu.
'Este imposibil să așezi arta creștină în afara Bisericii. De aici și ideea acestui festival. Eu am ținut foarte mult să-mi apropii mai ales tinerii din parohie, astfel încât să umplem, cât putem, golul, diferența foarte mare care există între sat și oraș, care pe mine mă doare foarte mult. La sat, posibilitățile unui tânăr de a face cultură sunt foarte reduse, aproape inexistente, deoarece căminele culturale s-au distrus, sau au fost transformate în săli de nunți, nu mai există spectacole, nu mai există cinematografe, nu mai există absolut nimic. Noi suntem o excepție datorită implicării și susținerii domnului primar Vasile Șerban', ne-a mărturisit părintele paroh Costin Butnar, sufletul acestei manifestări și al altora, unice prin diversitate și amploare în zonă, preotul în jurul căruia gravitează, practic, întreaga viață culturală a comunității.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3407, Ultimul acces: 2020-01-26 23:46:52


Nr. vizualizări:3633
Data ultimei vizualizări:2020-01-26 23:46:52
Data actualizare:2016-04-06 11:47:57
Data încărcării:2006-07-14 07:29:15
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Constantin Banciu: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-12-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 581

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-12-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 169

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-12-24
Contor: 162

Pictură exterioară
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-12-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 187

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-12-22
Aparat: NIKON E8800
Contor: 110

Pictură - Iisus pantocrator
Foto: Constantin Banciu