Galati :: Biserica Sf. Vasile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vasile
Galați
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Galați
Județ:Galați
Adresa:strada Anghel Saligny nr. 88, cartier Siret
Cod poștal:800000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.bisericasfantulvasile.ro
Adrese utile:www.edj.ro
www.primaria.galati.ro
www.cjGalati.ro
www.prefecturaGalati.ro
Preot:drd. Constantin Oancea, drd. Ninel Țugui, Dumitrasc Paul
Hram:Sf. Vasile cel Mare, Sf. Cuv. Dionisie Exiguul
Detalii:Din inițiativa zeloșilor credincioși Buluc Alexandru, Palade Neculai și Movilă Florea s-a autoformat un Comitet de Construcție, care în anul 1929 a pus temelia actualei biserici cu hramul “Sfântul Vasile cel Mare” pe terenul destinat în acest scop în suprafață de 2597 mp. , pe strada centrală numită a Eroilor, ulterior România Mare, după care a primit denumirea de “Strada Scânteia”. Stilul celor 3 cupole este romanic, iar biserica are cafas interior și exterior.
Din lipsă de fonduri locașul început în 1929 a rămas la nivel de zidărie aproape un deceniu și jumătate. Datorită evalviei deosebite a muncitorului Apostol Dănăil㠖 vicepreședinte în Comitetul de Costrucție, acesta a convins pe toți muncitorii din Port, să cotizeze lunar din propriul salar special pentru terminarea construcției bisericii Sf. Vasile. Acest act de jertfelnicie a permis redeschiderea șantierului, continuarea lucrărilor într-un ritm accelerat, încât la 10 noiembrie 1946 noul locaș a fost sfințit de Prea Sfințitul Episcop Cosma și redat cultului, având interiorul spoit humă. Clopotul a fost împrumutat de la biserica Sfântul Spiridon, în greutate de circa 120 kg. și montat pe stâlpi, iar în inventar numai un rând de veșminte. Curtea fusese împrejmuită c-un gard de scânduri.
În anul 1953 conducerea bisericii a procedat la excutarea unei lucrări capitale, reparând toate stricăciunile produse. Concomitent s-a realizat pictura în frescă și s-a renovat catapeteasma cât și icoanele cu poate din biserică.
Știri despre biserică:

»  IPS Casian la hramul bisericii „Sfântul Dionisie Exiguul” din Galați (2016-09-02)

 Închide 

IPS Casian la hramul bisericii „Sfântul Dionisie Exiguul” din Galați

[2016-09-02]
de Iulian Dumitrascu

IMG_2484
Biserica gălățeană ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Dionisie Exiguul și-a sărbătorit în 1 septembrie 2016, hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În continuare, a fost săvârșită și slujba de sfințire a picturii care, în ultimii ani, a trecut printr-un amplu proces de restaurare, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar și mass-media.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala bisericii, alcătuită din tineri elevi și studenți din parohie.
La final, a fost oficiată slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum și slujba de pomenire a ctitorilor adormiți în Domnul.
După tradiție, toți invitații, slujitori, credincioși, tineri și copii au fost invitați la agapa frățească, pentru eveniment fiind pregătite peste 1.000 de pachete cu alimente.
La eveniment au fost prezenți și tinerii din Eparhie care au plecat la București pentru Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea. Aceștia au primit binecuvântarea arhierească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2989, Ultimul acces: 2019-08-20 21:53:46

»  Hramul Bisericii „Sfântul Dionisie Exiguul” din Galați (2015-09-02)

 Închide 

Hramul Bisericii „Sfântul Dionisie Exiguul” din Galați

[2015-09-02]
La începutul noului an bisericesc, 01 septembrie 2015, Biserica Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Dionisie Exiguul din municipiul Galați și-a sărbătorit unul din ocrotitori. Numit Smeritul sau Cel Mic, Sfântul Dionisie Exiguul este cel care a fixat cronologia erei creștine, fiind cinstit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 01 septembrie.
Slujire arhierească
După cum aflăm de la Pr. Gabriel Molocea, Consilier Misionar și Mass–media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, sărbătoarea a debutat în ajun (31 august 2015) prin oficierea Slujbei Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala bisericii, alcătuită din tineri elevi și studenți din parohie.
„La momentele liturgice rânduite, diaconul Ionuț Varga a primit darul preoției fiind hirotonit pe seama capelei Sfântul Spiridon din cadrul Spitalului Municipal din Brăila, iar tânărul teolog Gabriel Spanache a fost hirotonit întru diacon. La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu și credincioși ai parohiei, dar și din alte parohii din oraș”, ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.
Începutul unui nou an bisericesc înseamnă și cinstirea înaintașilor noștri
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a arătat c㠄începutul anului bisericesc în biserica Sfântul Vasile cel Mare din Galați ne ajută să ne pregătim pentru a vedea duhovnicește darurile lui Dumnezeu în Preasfânta Biserică și, mai ales, lucrarea Bisericii pentru binele și mântuirea credincioșilor. Totodată, începutul unui nou an bisericesc înseamnă și cinstirea înaintașilor noștri: în chip cu totul special a fericitului întru pomenire Episcop Chesarie, care, cu zeci de ani în urmă a intuit canonizarea Sfântului Dionisie Exiguul, precum și a păstorului nemuritor în inimile credincioșilor, părintele Boris Dumănescu și a evlavioasei preotese Lidia, care au arătat că începutul anului bisericesc prelungește sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare în viața slujitorilor Sfântului Altar și, prin ei, în viața credincioșilor acestei parohii”.
Activități social filantropice organizate cu prilejul hramului
Cu prilejul sărbătoriri hramului, Parohia Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Dionisie Exiguul a asigurat masa de prânz bătrânilor aflați în două instituții de ocrotire socială, a acordat ajutoare financiare bolnavilor și familiilor sărace aflate în evidențele speciale ale parohiei și a fost organizat un concurs de șah la care au participat mai mulți copii integrați în programul catehetic-național Hristos împărtășit copiilor și nu numai.
Te Deum la începutul anului nou bisericesc
După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum și Slujba Parastasului a ctitorilor adormiți în Domnul. La final, toți invitații, slujitori, credincioși, tineri și copiii au fost invitați la agapa frățească, pentru eveniment fiind pregătite peste 1.000 de pachete cu alimente.
***
Parohia Sf. Vasile cel Mare și Sf. Dionisie Exiguul desfășoară ample activități pentru copii și tineret, în cadrul programului național Hristos împărtășit copiilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4249, Ultimul acces: 2019-08-20 21:53:46

»  Hramul bisericii Sf. Dionisie Exiguul din Galați (2014-09-01)

 Închide 

Hramul bisericii Sf. Dionisie Exiguul din Galați

[2014-09-01]
Credincioșii binecunoscutei parohii ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galați s-au aflat astăzi în zi de aleasă sărbătoare, nu numai pentru începutul noului an bisericesc cinstit în întreaga Patriarhie Română prin slujirea Sfintei Liturghii și a cuvenitului Te-Deum, ci și pentru că respectiva parohie se află sub ocrotirea duhovnicească a Sfântului Dionisie Exiguul, prăznuit în fiecare an la 1 septembrie.
Manifestările liturgice, cultural-misionare și social-filantropice au debutat cu mult timp înainte de hram, prin organizarea unor seri catehetice în care au fost implicați copii de la programul catehetic ”Hristos împărtășit copiilor” și a unor cursuri de șah cu instructori calificați, finalizate printr-un concurs.
Sărbătoarea propriu-zisă a început în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie și Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârșirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Gabriel Molocea.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala bisericii, alcătuită din 50 de tineri elevi și studenți din parohie.
La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu și credincioși ai parohiei, dar și din alte parohii din oraș.
După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum și slujba de pomenire a ctitorilor adormiți în Domnul. La final toți invitații, slujitori, credincioși, tineri și copiii au fost invitați la agapa frățească, pentru eveniment fiind pregătite suficiente pachete cu alimente.
Biserica desfășoară ample programe cu copiii și tinerii parohiei, în cadrul programului național „Hristos împărtășit copiilor“. De remarcat este atât lucrarea edilitar-gospodărească deosebită, realizată la această parohie în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.
În prelungirea Sfintei Liturghii de la parohia ”Sfântul Vasile cel Mare și Sf. Dionisie Exiguul”, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de Te-Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în mijlocul unui sobor de preoți din administrația eparhială.
La slujbă au participat credincioși din municipiu, dar și personalul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5596, Ultimul acces: 2019-08-20 21:53:46


Nr. vizualizări:8768
Data ultimei vizualizări:2019-08-20 21:53:47
Data actualizare:2006-07-24 04:46:48
Data încărcării:2006-07-24 04:46:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:19
Fotografi:Voluntar: 12
Bogdan Frunză: 5
Cătălin Chitu: 1
jaeg 2003: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-04-16
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 529

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2008-08-21
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  uD800,S800
Contor: 184

Vedere de ansamblu
Foto: Cătălin Chitu

Data: 2003-00-00
Contor: 300

Vedere de ansamblu
Foto: jaeg 2003

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 117

Printre copaci
Foto: Voluntar

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 139

Vedere din lateral
Foto: Voluntar

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 84

Vedere parțială
Foto: Voluntar

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 66

Vedere parțială
Foto: Voluntar

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 78

Vedere parțială
Foto: Voluntar

Data: 2010-04-16
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 134

Fresca Sf.Vasile Cel MAre
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 156

Vedere parțială
Foto: Voluntar

Data: 2010-04-16
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 251

Catapeteasma
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 152

Iconostas
Foto: Voluntar

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 215

Cupola turlei
Foto: Voluntar

Data: 2010-04-16
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 222

Absida Stanga
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 147

Interior
Foto: Voluntar

Data: 2010-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 148

Interior
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2