Manastirea Putna-Almaj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Putna-Almaj
Putna
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Putna
Comună:Prigor
Județ:Caraș-Severin
Cod poștal:327309
Persoană de contact :Staret Protosinghel Andrei Radu
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacaransebesului.ro, www.primariaPrigor.home.ro, www.cjCS.ro, www.prefCS.ro
Hram:Schimbarea la față
Detalii:Inceputurile acestei mamastiri coincid cu initiativa domnului Luca Zavoianu fiu al satului Putna care a donat terenul cu scopul construirii unei manastiri pe frumoasa vale a Almajului. Piatra de temelie a manastirii a fost asezata la data de 6 august
1996 de catre Preasfintitul Episcop Laurentiu Streza, urmand ca mai apoi credinciosii din parohiile invecinate sa depuna eforturi importante pentru concretizarea asezamantului monahal.
Viata calugareasca propriu-zisa a luat fiinta la inceputul lunii martie 1997 cand ieromonahul Sava Gana impreuna cu alti calugari au preluat administrarea schitului. Prin osteneala calugarilor si contributia oamenilor de bine s-a concretizat constructia unui paraclis de vara, a corpului chiliilor, a
paraclisului de iarna si a unui sector agro-zootehnic pe un teren aflat in apropierea schitului. In anul1999 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a ridicat schitul cu hramul " Schimbarea la fata a Mantuitorului
Iisus Hristos" la rangul de manastire.
Actualmente obstea monahala intreprind pe mai departe lucrari de amenajare a corpului de chilii, fiind deopotriva un loc de viata duhovniceasca, de intarire in dreapta credinta si multumire sufleteasca pentru credinciosii care calca pragul acestei manastiri.
Alte informații:Manastire de calugari
Numar de vietuitori: 4 (viata de abste)
Acces rutier: D. N. 57 B, Oravita-Bozovici-Iablanita
Acces feroviar: Iablanita
Posibilitati de cazare: 20 persoane
Știri despre biserică:

»  Prezență arhierească la hramul Mănăstirii Almăj-Putna, jud. Caraș – Severin (2016-08-07)

 Închide 

Prezență arhierească la hramul Mănăstirii Almăj-Putna, jud. Caraș – Severin

[2016-08-07]
de Andrei Pau

hram almaj putna1
În ziua Praznicului „Schimbării la Faț㔠a Mântuitorului Iisus Hristos,sâmbătă, 6 august 2016, numeroși credincioși din localitățile apropiate au participat la hramul Mănăstirii Almăj-Putna din județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal, informează site-ul oficial al Episcopiei Caransebeșului.
La eveniment au fost prezenți foarte mulți copii și tineri de la mai multe centre de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, aceștia fiind însoțiți de părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret.
În acest an ne-am bucurat foarte mult că și-au îndreptat pașii către această sfântă mănăstire foarte mulți copii și tineri din centrele de tineret ale Episcopiei noastre. Ne aflăm în anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și trebuie să-i conștientizăm pe tineri de faptul că sunt datori să-L laude pe Domnul și că sunt chemați să se împărtășească din cuvântul lui Dumnezeu și să se împărtășească cu Hristos. Nu numai în acest an, ci în toată vremea, proiectul Patriarhiei Române «Hristos împărtășit copiilor» trebuie să fie implementat și noi clericii și dumneavoastră credincioșii trebuie să fim parteneri în acest proiect, astfel încât Biserica Ortodoxă să fie mereu o Biserică tânără, dinamică și activă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură.
***
În toamna anului 1996 a fost începută construcția schitului Almăj-Putna, fiind turnată temelia pentru cele 19 chilii, un paraclis, o trapeza și o bucătărie. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul la rang de mănăstire cu hramul „Schimbarea la față a Mântuitorului Iisus Hristos”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1896, Ultimul acces: 2019-12-14 14:18:45

»  Mănăstirea Almăj-Putna își va sărbători hramul (2016-08-04)

 Închide 

Mănăstirea Almăj-Putna își va sărbători hramul

[2016-08-04]
de Robert Nicolae

anunt hram almaj putna
Pelerini din Banatul de Munte dar și din alte regiuni ale țării sunt așteptați la Mănăstirea Almăj-Putna, din județul Caraș-Severin pentru a participa la Praznicul „Schimbării la Faț㔠a Mântuitorului Iisus Hristos, hramul așezământului monahal. Cu prilejul acestei sărbători Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară din curtea așezământului, a precizat Diac Pavel Canea.
La momentul rânduit, Preasfinția Sa va rosti și rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, potrivit obiceiului din fiecare an la acest praznic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Istoria Mănăstirii Almăj Putna vorbește că în secolul al XVII-lea, un credincios din zona Almăjului a intrat în cinul monahal al Mănăstirii Putna (Moldova). Spre sfârșitul vieții, fiind în Sfântul Munte Athos, acest cuvios părinte, pe nume Pahomie, a primit poruncă de la Maica Domnului, care i s-a arătat printr-o vedenie, de a veni în sprijinul Bisericii și a credincioșilor aflați pe meleagurile sale natale. Părintele Pahomie, însoțit de șapte ucenici, a slujit Sfânta și Liturghie și a viețuit în peșterile din hotarul satului Putna. Părintele a construit o casă unde se întâlnea cu credincioșii pentru a-i spovedi și a le acorda asistență duhovnicească. Construcția acestei case a constituit nucleul care a dat naștere mai târziu bisericii și satului Putna. Așa a venit inițiativa de a ridica un așezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1916, Ultimul acces: 2019-12-14 14:18:45

»  Hramul Mănăstirii Almăj-Putna (2015-08-07)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Almăj-Putna

[2015-08-07]
La Praznicul „Schimbării la Faț㔠a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul obști monahale și a credincioșilor Mănăstirii Almăj-Putna din județul Caraș-Severin, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea. Cu acest prilej ierarhul alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii. În cadrul slujbei a înălțat rugăciuni pentru ploaie. De asemenea la momentul rânduit, chiriarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, după cum este obiceiul în fiecare an la acest praznic.Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În încheiere toți credincioșii prezenți au fost invitați la agapa frățească organizată de obștea monahală.
„Foarte mulți preoți i-au însoțit pe credincioșii din parohiile Văii Almăjului, venind ca împreună să slujim și să ne împărtășim cu Sfintele Taine. În fiecare an la Praznicul Schimbării la Față suntem aici, înălțându-ne duhovnicește și spunând împreună cu Sfântul Apostol Petru «Doamne bine ne este nouă să fim aici». Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și mai ales pentru faptul că foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, fiind și Postul Adormirii Maicii Domnului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Situată în frumoasa Vale a Almăjului, Mănăstirea Almăj-Putna din Episcopia Caransebeșului găzduiește o oază de liniște și duhovnicie pentru credincioșii din această zonă. În fiecare an la Praznicul „Schimbării la Faț㔠a Mântuitorului Iisus Hristos sute de credincioși trec pragul acestei mănăstiri pentru a lua parte la rugăciunile și slujbele care se oficiază cu prilejul hramului.
În toamna anului 1996 a început construcția mănăstirii și fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza și bucătăria. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar și material al credincioșilor, fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna și domnul proiectant Popovici Ioan, din părțile Almăjului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2701, Ultimul acces: 2019-12-14 14:18:45

»  Mănăstirea Almăj-Putna își va sărbători hramul (2015-08-04)

 Închide 

Mănăstirea Almăj-Putna își va sărbători hramul

[2015-08-04]
La sărbătoarea „Schimbării la Faț㔠a Domnului nostru Iisus Hristos, joi, 6 august, Mănăstirea Almăj-Putna din județul Caraș-Severin își va sărbători hramul. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii, după cum aflăm de la diac Pavel Canea. La momentul rânduit, Ierarhul va rosti rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, după cum este obiceiul în fiecare an la acest praznic.
În încheiere toți credincioșii prezenți vor fi invitați la agapa frățească organizată de obștea monahală, pentru a se bucura după sfintele slujbe și de îmbelșugarea rodului de pământ, binecuvântat de Dumnezeu.
În anul 1996 a fost pusă piatra de temelie, a acestei sfinte Mănăstiri, de către ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la vremea aceea fiind episcop al Caransebeșului. Lucrările au continuat prin osteneala și dărnicia ieromonahului Sava Gana, locul fiind donat de către familia Luca Zăvoianu din Putna. Viața călugărească propriu-zisă a început în luna martie a anului 1997. Prin osteneala obștii monahale și contribuția oamenilor de bună credință, s-a realizat construcția unui paraclis de vară, a corpului de chilii, a paraclisului de iarnă și a unui sector agro-zootehnic, pe un teren aflat în apropierea mănăstirii.
Situată în frumoasa Vale a Almăjului, Mănăstirea Almăj Putna din Episcopia Caransebeșului găzduiește o oază de liniște și duhovnicie pentru credincioșii din această zonă. În fiecare an la Praznicul „Schimbării la Faț㔠a Mântuitorului Iisus Hristos sute de credincioși trec pragul acestei mănăstiri pentru a lua parte la rugăciunile și slujbele care se oficiază cu prilejul hramului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2610, Ultimul acces: 2019-12-14 14:18:45

»  Hramul Mănăstirii Almăj-Putna din Episcopia Caransebeșului (2010-08-03)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Almăj-Putna din Episcopia Caransebeșului

[2010-08-03]

La praznicul „Schimbării la Faț㔠Mănăstirea Almăj-Putna își va sărbători hramul, prilej cu care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va săvârși slujba de târnosire a paraclisului de iarnă și Sfânta Liturghie arhierească, informează episcopiacaransebeșului.ro.
Paraclisul de iarnă a fost construit între anii 1996-2000 din cărămidă, având iconostasul din zid, iar pictura executată în tehnic tempera de către pictorul Mihai Bofan din Oravița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4661, Ultimul acces: 2019-12-14 14:18:46


Nr. vizualizări:4695
Data ultimei vizualizări:2019-12-14 14:18:46
Data actualizare:2015-11-09 13:34:48
Data încărcării:2005-09-21 17:51:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:9
Fotografi:pr. Petru Berbentia: 5, internet: 4

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-16
Contor: 402

Vedere de ansamblu
Foto: pr. Petru Berbentia

Data: 2009-06-16
Contor: 134

Vedere de ansamblu
Foto: pr. Petru Berbentia

Data: 2009-02-06
Contor: 66

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2009-02-06
Contor: 46

Paraclis
Foto: internet

Data: 2009-06-16
Contor: 119

Catapeteasma
Foto: pr. Petru Berbentia

Data: 2009-02-06
Contor: 46

Catapeteasma
Foto: internet

Data: 2009-06-16
Contor: 123

Pictură interioară
Foto: pr. Petru Berbentia

Data: 2009-06-16
Contor: 116

Pictură interioară
Foto: pr. Petru Berbentia

Data: 2009-02-06
Contor: 54

Altarul
Foto: internet