Crisan :: Manastirea Vaca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Vaca
Crișan
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Crișan
Comună:Ribița
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337401
Persoană de contact :Stareț Arhimandrit Visarion Neag
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro
www.ribita.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Înființată înainte de 1784, citata ca ruina in 1759, recladita dupa, acest an cu sprijinul egumenului Varlaam din Prislop si·protopop Ghiura din Ilia (restaurata, dupa alte surse, in 1759 de Episcopul P. P. Aron, ctitor aici si al unei scoli) ; citata in Conscriptia lui Rednic din 1765, risipita in timpul revolutiei antiuniate a Sfantului Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara si parasita in 1772;
Fiinta in timpul rascoalei lui Horia, Closca si Crisan (1784-1785)
Dupa anul 1989, ieromonahul Visarion Neag, fost calugar la Manastirea Sihastria de Neamt, dar nascut pe aceste meleaguri, a luat initiativa reinfiintarii manastirii, fapt implinit in urma aprobarii Episcopiei Aradului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Inainte de inceperea constructiilor, in acest loc a fost necesar sa se cumpere terenul fostei manastiri, care, intre timp, devenise proprietate particulara.
Din anul 1992 a inceput constuctia noii manastiri, reluand, dupa o intrerupere de peste doua secole, viata monahala a stravechii manastiri.
In scurt timp a fost ridicata bierica de zid cu hramul "Nasterea Maicii Domnului”, altarul de vara cu hramul "Izvorul Tamaduirii”, ansamblul de chilii pentru personal si alte anexe gospodaresti. S-a inaltat mai intai o cladire cu etaj din zid pentru chilii, trapeza si bucatarie, dupa care s-au construit biserica, la nord-vest de aceasta cladire, si un altar de vara, la nord de biserica.
Alte informații:Biserica manastirii Crisan este o constructie din zid, in forma de cruce, compartimentata in altar, naos si pronaos. Aceasta are si un mic pridvor inchis pe partile laterale. Usa de intrare in pronaos este din lemn de stejar, frumos sculptata. Catapeteasma este din lemn sculptat, in partea superioara avand o rama din zid. In biserica nu este evidenta delimitarea naosului de pronaos. In pronaos se afla un balcon sustinut de doi stalpi din zid.
Biserica are o turla mare octogonala, deschisa pe naos, cu opt ferestre ale caror geamuri sunt pictate, si o turla pe pronaos, care, pana la construirea unei clopotnite, a servit si pe post de clopotnita.
Sfantul Altar este luminat de o fereastra dinspre rasarit si de cate o fereastra pe dreapta si pe stanga, naosul luminat de cate doua ferestre la sud si nord, iar pronaosul de cate o fereastra pe fiecare parte. Toate ferestrele au geamurile pictate cu sfinti si mucenici. Pardoseala bisericii este din scandura.
Acoperisul din tabla alba de aluminiu are o streasina foarte larga, care apara partea superioara a peretilor exteriori de vitregiile vremii. Peretii exteriori au in partea superioara un brau discret, deasupra caruia sunt firide ce gazduiesc chipuri de sfinti. O firida mare se afla in partea de apus a pridvorului; in aceasta salajluieste icoana pictata in fresca cu "Nasterea Maicii Domnului" - hramul.
Manastire de calugari
Manastirea se afla la 10 km N de Brad, 46 km N de Deva
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea Crișan: 25 ani de la reînființarea vetrei monahale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de trei ierarhi ai BOR (2017-09-18)

 Închide 

Mănăstirea Crișan: 25 ani de la reînființarea vetrei monahale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de trei ierarhi ai BOR

[2017-09-18]
de Andrei Pau

Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului – Crișan a sărbătorit duminică, 17 septembrie 2017, 25 de ani de la reînființarea vetrei monahale, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Cu acest prilej, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de părintele arhidiacon Daniel Balea.
Din soborul slujitor au făcut parte: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix.
Predica a fost rostită de PS Daniil care a vorbit despre purtarea și asumarea crucii de fiecare creștin.
Să acceptăm răstignirea noastră cu Hristos în fiecare zi. Să avem credință, nădejde și mai ales dragoste. Să ne rugăm la Dumnezeu să primim înțelepciune, a spus Preasfinția Sa.
La rândul său, PS Gurie a mulțumit tuturor pentru împreuna slujire și a felicitat pentru buna gospodărire a mănăstirii pe părintele arhimandrit Visarion Neag, starețul așezământului monahal, precum și pe monahii lăcașului de cult.
La final, părintele stareț Visarion Neag a vorbit despre istoria așezământului monahal, de la reactivare până astăzi, și a mulțumit tuturor pentru bucuria de a participa la sărbătoarea Mănăstirii Crișan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4242, Ultimul acces: 2019-05-26 00:25:22

»  Mănăstirea Crișan | Numeroși credincioși hunedoreni s-au rugat împreună cu ierarhul lor (2017-03-13)

 Închide 

Mănăstirea Crișan | Numeroși credincioși hunedoreni s-au rugat împreună cu ierarhul lor

[2017-03-13]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși au participat duminică, 12 martie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Nașterea Maicii Domnului a Mănăstirii Crișan din județul Hunedoara. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre importanta contribuție a Sfântului Grigorie Palama în apărarea credinței ortodoxe. De asemenea, ierarhul a îndemnat la post, la bună chivernisire a tuturor darurilor lui Dumnezeu și la înmulțirea faptei celei milostive.
În cadrul slujbei, urmare a unei bogate activități pastoral-misionare, Preasfințitul Părinte Gurie a oficiat hirotesia în iconom-stavrofor a părintelui Arsenie Ilieș, fost paroh al comunității Adormirea Maicii Domnului din Țebea, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, ierarhul a acordat părintelui ieromonah Nifon Jorza hirotesia întru duhovnic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5500, Ultimul acces: 2019-05-26 00:25:23

»  Hramul Mănăstirii Crișan din Episcopia Devei și Hunedoarei (2016-05-09)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Crișan din Episcopia Devei și Hunedoarei

[2016-05-09]
de Robert Nicolae

DSC_0066
De Izvorul Tămăduirii, vineri în Săptămâna Luminată, 6 mai 2016, Mănăstirea Crișan, din Episcopia Devei și Hunedoarei și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Episcopul Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, care au răspuns invitației adresate de Chiriarhul locului, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Din soborul slujitor format din preoți și diaconi, au făcut parte și Părintele Arhimandrit Visarion Neag, Starețul Mânăstirii Crișan și Exarhul Mânăstirilor din Episcopia Devei, Părintele Arhimandrit Nestor Dinculeană, Consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Părintele Dineș Ioan, Protopopul de Brad, de care aparține această mânăstire și alți clerici din Episcopiile Aradului, Alba Iuliei, Oradiei, Sălajului și Argeșului.
La slujbă au luat parte aproximativ 2.000 de credincioși, din împrejurimi și eparhiile menționate, dar și din Republica Moldova, rudenii ale vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, aflate în vizită în România, precum și oficialități: Domnul Laurențiu Nistor și Doamna Natalia Intotero, Deputați în Parlamentul României, Domnul Ioan Faur, Primarul Comunei Ribița, ș.a.
Clerul și credincioșii au avut posibilitatea de a se închina la o parte din Moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, Făcătorul de Minuni și Tămăduitorul, aduse de la Centrul Eparhial din Deva și la alte Sfinte Moaște, aflate într-o raclă care aparține Mânăstirii Crișan. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul coral „Sacerdotes” al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Cuvântul de învățătură al zilei a fost ținut de Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, care a vorbit despre Praznicul Învierii Domnului și cel al Izvorului Tămăduirii, legat de Maica Domnului și de nenumăratele minuni săvârșite de ea, prin intermediul aghesmei de la biserica din Vlaherne. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre modelul de smerenie și de credință pe care îl reprezintă Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pentru copii, tineri și orice creștin. La momentul potrivit, mulți credincioși și copii au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. Preasfințitul Părinte Gurie, Chiriarhul locului, a oferit celor doi ierarhi oaspeți crucea și engolpionul Episcopiei Devei și a mulțumit Părintelui Stareț Visarion pentru organizarea hramului și tuturor oficialităților și credincioșilor pentru participare și pentru dragostea arătată statornic față de această Sfântă Mânăstire.
Denumită în decursul istoriei Mânăstirea „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, acest așezământ monahal ortodox a fost ctitorit în cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea prin dragostea și jertfele românilor ortodocși din satele „Vaca” (numit din anul 1930 satul „Crișan”) și Ribița.
În secolul al XVII-lea Mânăstirea Crișan reprezenta un adevărat centru de cultură și spiritualitate, contribuind prin călugării săi, și în special prin monahul Pahomie, la răspândirea cărților religioase și a învățăturii creștin-ortodoxe în rândul credincioșilor din satele din Zărand. În urma frământărilor religioase din secolul al XVIII-lea și a unor alunecări de teren, mânăstirea a fost părăsită, iar activitatea monahală a fost întreruptă timp de peste două secole.
Ruinele mânăstirii, cercetările arheologice efectuate la începutul anilor 1990 de un grup de arheologi condus de Dr. Adrian Andrei Rusu din Cluj și Dr. Ioachim Lazăr de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și grija Episcopiei Aradului și a Preasfințitului Părinte Timotei Seviciu, au dus la reînființarea Mânăstirii Crișan, prin hotărârea și aprobarea Sfântului Sinod al BOR din 1 decembrie 1991, punerea pietrei de temelie a noului locaș de cult al mânăstirii, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în 28 iunie 1992 și aducerea aici a câtorva monahi, între care s-a numărat și Părintele Stareț Visarion Neag, sub îndrumarea căruia a început o amplă lucrare de refacere și dezvoltare a acestei mânăstiri, care continuă până în ziua de astăzi.
În 22 octombrie 2006, Preasfințitul Părinte Timotei al Aradului și Preasfințitul Daniil al Daciei Felix au sfințit biserica de zid a Mânăstirii Crișan, iar anterior au mai fost construite aici și două paraclise: cel de vară, cu hramul „Tuturor Sfinților Români”, sfințit în 1998 și cel de iarnă, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfințit tot în anul 2006.
După înființarea Episcopiei Devei și Hunedoarei și întronizarea noului ei Chiriarh, în 29 noiembrie 2009, Mânăstirea Crișan și toate celelalte așezăminte monahale din această Episcopie au trecut sub purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, care le cercetează cu regularitate și slujește întotdeauna la sărbătoarea hramului și la alte momente importante din viața acestei mânăstiri.
Actualmente, Mânăstirea Crișan are o obște de circa 20 de monahi, dintre care doi arhimandriți, trei protosingheli, un ieromonah și trei diaconi și s-a dezvoltat foarte mult, atât din punct de vedere material, cât și spiritual, redobândindu-și locul și importanța în viața moților, a oamenilor din aceste locuri și sate ale Zărandului, dar și a credincioșilor și pelerinilor, care o vizitează duminical și mai ales la sărbătoarea hramului, în număr foarte mare.
La hramul din acest an, obștea Mânăstirii și Părintele Stareț Visarion au pregătit pentru pelerini 2.000 de pachete cu alimente și au oferit hrană caldă la aproximativ 300 de persoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8023, Ultimul acces: 2019-05-26 00:25:23

»  Mănăstirea Crișan în haine de sărbătoare (2011-04-28)

 Închide 

Mănăstirea Crișan în haine de sărbătoare

[2011-04-28]
În Săptămâna Luminată vineri, 29 aprilie, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Crișan își serbează hramul.
Anul acesta sărbătoarea are o semnificație specială, fiind binecuvântată cu prezența moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea, demers care a fost posibil la inițiativa Preasfințitului Părinte Gurie Episcopul Devei și Hunedoarei și prin sprijinul conducerii Arhiepiscopiei Râmnicului.
După cum ne informează Protos. Nestor Dinculeană, Secretar Eparhial, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor arhieresc format din cinci ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod, înconjurați de preoți și diaconi, precum și de credincioșii care vor fi prezenți la acest moment de sărbătoare duhovnicească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 93868, Ultimul acces: 2019-05-26 00:25:23


Nr. vizualizări:92205
Data ultimei vizualizări:2019-05-26 00:25:24
Data actualizare:2018-12-10 11:33:27
Data încărcării:2006-02-01 00:43:48
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2011-05-25)
SUNTEM O FAMILIE CRESTINA DIN ORASUL IASI. AM VIZITAT MANASTIREA CRISAN DE 2 ORI SI AM RAMAS PROFUND IMPRESIONATI DE TOT CE AM VAZUT SI SIMTIT IN ACEL SFANT LOCAS. AM DORI FOARTE MULT SA AJUNGEM SI IN ACEASTA VARA LA ACEASTA SUPERBA MANASTIRE, DAR NU STIM CUM SA FACEM REZERVARE PENTRU CAZARE. FIIND IN LUNA AUGUST CRED CA REZERVARILE TREBUIE FACUTE DIN TIMP. DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI SA NE AJUTE.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:111

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-05-01
Contor: 122

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2011-08-19
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-02-17
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Planck

Data: 2019-03-17
Aparat: Canon Canon EOS 1000D
Contor: 2

Vedere din spate
Foto: Travellor Project

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 28

Biserica-Vedere laterala
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-08-19
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 19

Biserica - Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 25

Biserica
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 23

Vedere laterala
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 35

Vedere laterala-Izvorul tamaduirii
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 18

Biserica
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 19

Vedere laterala
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 19

Clopotnita-Biserica
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-30
Info: sursa: www.GuraZlata.ro
Contor: 77

Vedere de ansamblu
Foto: GuraZlata.ro

Data: 2019-03-17
Aparat: Canon Canon EOS 1000D
Contor: 0

Vedere din Lateral
Foto: Travellor Project

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 29

Biserica-Vedere de pe deal
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7